Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ "PREPERS" ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!

Reuters / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Όταν η Patty Tegeler κοιτάει έξω από το παράθυρο του σπιτιού της με θέα τα Απαλάχια όρη στη νοτιοδυτική Βιρτζίνια και βλέπει πρόβλημα στον ορίζοντα.

Ονομάζουν τους εαυτούς τους «preppers» και προετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε.

Η Tegeler είναι ανάμεσα σε μια αυξανόμενη υποκουλτούρα Αμερικανών που ανεπίσημα αποκαλούν τους εαυτούς τους ‘preppers’. Μερικοί οδηγούνται από το φόβο της επικείμενης κατάρρευση της κοινωνίας, ενώ άλλοι ανησυχούν για την τρομοκρατία, και πολλοί έχουν μια αόριστη ανησυχία ότι μια κλιμακούμενη σειρά από φυσικές καταστροφές θα οδηγήσει σε κάποιου είδους περιβαλλοντικό κατακλυσμό.



"Σε μια στιγμή, όλα μπορούν να συμβούν", δήλωσε στο Reuters. «Και πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι».

Ακολουθούν τα βήματα των χίπις της δεκαετίας του 1960 που έστησαν κοινότητες προκειμένου να διαχωριστούν από αυτό που οι ίδιοι έβλεπαν ως μια υλιστική κοινωνία, και τωνsurvivalists της δεκαετίας του 1990 που έλπιζαν ότι θα ξεφύγουν από τις επιταγές μίας - όπως το αισθάνονταν - όλο και πιο κοσμικής και καταπιεστικής κυβέρνησης.

Και οι Preppers ανησυχούν για την κυβέρνηση.

Η 57χρονη Tegeler έχει μετατρέψει το σπίτι της στην αγροτική Βιρτζίνια σε ένα "κέντρο της επιβίωσης," πλήρες, με μια μεγάλη γεννήτρια, φορητές θερμάστρες, δεξαμενές νερού, και προμήθειες δύο χρόνων με κατεψυγμένα τρόφιμα που της έδωσε πρόσφατα η αδελφή της, σαν δώρο γενεθλίων. Λέει ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να επιβιώσει επ’ αόριστον στο σπίτι της. Και πιστεύει ότι αυτή η έκτακτη ανάγκη έρχεται σύντομα.

«Νομίζω ότι αυτή η οικονομία είναι έτοιμη να καταρρεύσει», είπε. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που πωλούνται μόνο σε preppers, κυρίως από online αγορές. Πωλούν τα πάντα, από δεξαμενές νερού μέχρι όπλα και δεξιότητες επιβίωσης. Ο συντηρητικός ραδιοπαρουσιαστής Glenn Beck φαίνεται να μεταδίδει το μήνυμα των preppers λέγοντας στους ακροατές:" Ποτέ δεν είναι αργά για να προετοιμαστούμε για το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε. "Ένα βίντεο για τους preppers εδώ:









«Δυστυχώς, λόγω της αυξανόμενης πολυπλοκότητας και της αστάθειας της σύγχρονης τεχνολογικής κοινωνίας μας, οι πιθανότητες να υπάρξει πλήρης κατάρρευση της κοινωνίας αυξάνεται χρόνο με το χρόνο», λέει ο συγγραφέας James Wesley Rawles, του οποίου το blog ‘Survival Blog’ θεωρείται το κατευθυντήριο φως του κινήματος των preppers.

Πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, ο Rawles έχει γράψει μυθιστορήματα και μη επιστημονικής φαντασίας βιβλία για το τέλος του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων του "Πώς να επιβιώσετε στο τέλος του κόσμου όπως το γνωρίζουμε," (“How to Survive the End of the World as We Know It”) που είναι επίσης γνωστό ως Βίβλος των preppers. 

"Θα μπορούσαμε να δούμε έναν καταρράκτη υψηλότερων επιτοκίων, κάλυψη περιθωρίων, αποθεματική κατάρρευση της αγοράς, κατάρρευση τραπεζών, νομισματικές ανατιμήσεις μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές», δήλωσε στο Reuters. "Το χειρότερο τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, μαζικός πληθωρισμός, νομισματική κατάρρευση και μακροχρόνια κατάρρευση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας."

Μία αίσθηση της «παθών και φόβου» βρίσκεται συνήθως στη βάση αυτού του είδους της σκέψης, σύμφωνα με την Cathy Gutierrez, εμπειρογνώμονα στις πεποιθήσεις περί εσχάτων καιρών στο Sweet Briar College στη Βιρτζίνια. Τέτοια συναισθήματα δεν είναι αφύσικα σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης και ανησυχίας για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, είπε.

"Έτσι όπως είμ
αστε εξαρτημένοι από τα πάντα, από το ηλεκτρικό δίκτυο μέχρι το Διαδίκτυο, πράγματα στα οποία οι άνθρωποι δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο, υπάρχει η αίσθηση ότι εύκολα μπορεί να προκύψει ένα σενάριο κατάρρευσης, με την πεποίθηση ότι το τέλος έρχεται, και είναι όλα έξω από τον έλεγχο του ανθρώπου", είπε στο Reuters.

Σύγκρινε τις σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας με τη βιομηχανική επανάσταση του 1830 και του 1840, η οποία οδήγησε στην αύξηση των ‘Millerites’, (Μιλλερίτες) των ισοδύναμων με τους preppers, του 19ου αιώνα. Αυτοί ήταν οπαδοί του χαρισματικού ιεροκήρυκα William Miller, και πολλοί πούλησαν τα πάντα το 1844 γιατί πίστευαν ότι θα γινόταν η δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού.

Πολλοί από τους σημερινούς preppers εμπνέονται από το Internet, καταβροχθίζοντας πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ιστοτόπους όπως αυτή που διευθύνεται από τον δικηγόροMichael T. Snider, ο οποίος γράφει στο blog The Economic Collapse (Η Οικονομική Κατάρρευση) από το σπίτι του στο βόρειο Idaho.

«Οι σύγχρονοι preppers είναι πολύ διαφορετικοί από τους survivalists των παλιών ημερών», είπε. "Θα μπορούσατε να ζείτε δίπλα σε έναν prepper και να μην το ξέρετε ακόμη. Πολλοί που ζουν στα προάστια μετατρέπουν τα πλεονάζοντα δωμάτια σε αποθήκες τροφίμων και πηγαίνουν για εκπαίδευση επιβίωσης τα Σαββατοκύριακα ».


Όπως και άλλοι preppers, ο Snider ανησυχεί για το τέλος της οικονομίας των ΗΠΑ. Επισημαίνει ότι δέκα εκατομμύρια Αμερικάνοι ζουν με κουπόνια τροφίμων και ότι πολλά παιδιά στις ΗΠΑ ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα συναίσθημα ότι κάτι πάει τρομερά λάθος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταλαβαίνουν τι συμβαίνει», είπε. "Πολλοί Αμερικανοί διαισθάνονται ότι μια τεράστια καταιγίδα έρχεται και θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για αυτό."





Έτσι, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει η κατάρρευση της κοινωνίας – που οι preppers αποκαλούν «uncivilization» (από-πολιτισμός) - ποιο είναι το μέλλον των preppers;

Η Gutierrez δήλωσε ότι σε αντίθεση με τους Millerites - ή με τους οπαδούς του ραδιοφωνικού ιεροκήρυκα Harold Camping, ο οποίος προέβλεψε ότι ο κόσμος θα τελείωνε το περασμένο έτος – οι preppers δεν έχουν ορίσει ημερομηνία για την επόμενη καταστροφή. Το Ημερολόγιο των Μάγιας προβλέπει το Τέλος αυτό το Δεκέμβριο.

«Από τη στιγμή που ορίζεις ημερομηνία, φλερτάρεις με την παραπληροφόρηση», είπε.

Η Tegeler, η οποία θυμάται ότι το σπίτι της στη νοτιοδυτική Βιρτζίνια επλήγη από τυφώνες και πλημμύρες, λέει ότι κανένα από τα προϊόντα του "κέντρου επιβίωσής" της δεν θα πάει χαμένο.

«Νομίζω ότι είναι ανόητο να μην προετοιμάζεσαι», είπε. "Άλλωστε, όλα μπορούν να συμβούν».



Πολλές ταινίες του Hollywood έχουν «προφητικά» αναφερθεί σε μία τέτοια εποχή.

Μία τέτοια ταινία είναι η ‘The Postman’ (‘Ο Ταχυδρόμος’), του 1997, με τον Kevin Costner, όπου σε μία μετά-αποκαλυπτική Αμερική εν έτει 2013 (!!!) χωρίς ηλεκτρισμό και καύσιμα, όπου βασιλεύει το χάος, η αναρχία και ο τρόμος και κάθε ίχνος νομιμότητας και κάθε έννοια κράτους και πατρίδας έχει χαθεί, ένας «ταχυδρόμος» θα ξυπνήσει τα πατριωτικά αισθήματα των καταπιεσμένων ανθρώπων να αντισταθούν στην βαρβαρότητα των οπλισμένων ‘α-πάτριδων’ συμμοριών...





Μια άλλη πιο πρόσφατη και πιο «μαύρη» είναι «Ο Δρόμος» (‘The Road’) του 2009, με τους Viggo Mortensen και Charlize Theron. Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει εντελώς και φτάνουν σε σημεία ανθρωποφαγίας. Ένας πατέρας έχει ένα πιστόλι και 3 μόνο σφαίρες για να προστατέψει τον γιό του.