Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ.


Φυσαλίδες γεμάτες με αστέρια ρίχνουν φως στο πώς θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί ο ήλιος μας και τα αμφιθαλή αδέλφια του, βρίσκουν επιστήμονες του Κέντρου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA .

Άστρα σαν τον ήλιο μας, πιθανόν να σχηματίζονται μέσα σε σμήνη συνδεδεμένα με τεράστια άστρα. Αυτά τα γιγάντια αστέρια πιστεύεται ότι σχηματίζονται στα κέντρα γιγαντιαίων νεφελωμάτων από ψυχρό αέριο, ίσως και με ένα εκατομμύριο φορές τη μάζα του ήλιου μας. Οι δε καυτοί αστρικοί άνεμοι αυτών των γιγάντιων άστρων σμιλεύουν φυσαλίδες σαν τους χαράκτες μέσα σε αυτά τα νέφη..

Ένα τεράστιο τμήμα του Γαλαξία μας φτιαγμένο από εικόνες που τραβήχτηκαν από τον δορυφόρο WISE της NASA. Σε αυτή την έκταση των 1.000 τετραγωνικών μοιρών εμφανίζονται οι αστερισμοί Κασσιόπη και Κηφέας. Το όνομα τους το έχουν πάρει από μια βασίλισσα και ένα βασιλιά της Αιθιοπίας από την ελληνική μυθολογία. Είναι δε ορατοί στο βόρειο ουρανό κάθε νύχτα του έτους.

"Σχεδόν όλα τα αστέρια στους γαλαξίες σχηματίζονται μέσα σε καυτές φυσαλίδες, εκεί όπου σχηματίζονται τεράστια αστέρια”, αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Xavier Koenig.

Το πώς όμως άλλα αστέρια σαν τον ήλιο μας σχηματίστηκαν μετά εξακολουθεί ακόμα να συζητείται. Μια ιδέα, που ονομάστηκε μοντέλο «συλλογής και κατάρρευσης», προτείνει ότι οι καυτοί άνεμοι από τα γιγάντια άστρα που σπρώχνουν την διαστρική ύλη προς τα έξω, συμπιέζουν  τελικά αρκετό υλικό στις εξωτερικές περιοχές αυτών των νεφών ικανών να σχηματιστούν άστρα σαν τον ήλιο μας. 
το είδαμε: apocalypsejohn

Δεν υπάρχουν σχόλια: