Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΑ "ΝΕΦΕΛΩΜΑ ΤΟΥAΕΤΟΥ" ΧΑΡΜΑ ΟΦΘΑΛΜΩΝ.ImageΤο ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο Herschel κατέγραψε εικόνες από το "Νεφέλωμα του Αετού" που είναι πραγματικά... χάρμα οφθαλμών. Πρόκειται για μια περιοχή στο σύμπαν που απέχει 6.500 έτη φωτός από τη γη και η οποία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φωτεινών αστεριών. Η ακτινοβολία των αντικειμένων αυτών λειτουργεί ως «γλύπτης» που «χαϊδεύει» τα σύννεφα, δημιουργώντας την εκπληκτική εικόνα που βλέπετε.

Ακολούθως βλέπετε τις «στήλες» αερίων και σκόνης που δημιουργούνται, γνωστές ως «Πυλώνες της Δημιουργίας», που καταγράφηκαν το 1995 από το τηλεσκόπιο Hubble (δεξιά) και πώς αυτές φαίνονται μέσα από το τηλεσκόπιο Herschel.
Ωστόσο τα δυο τηλεσκόπια έχουν βασικές διαφορές στον τρόπο που «βλέπουν» τα αντικείμενα στο σύμπαν.
Image

Το Hubble είναι αρκετά ευαίσθητο στο οπτικό φως, δηλαδή στο είδος φωτός που εντοπίζουμε με τα μάτια μας. Το Ηerschel, από την άλλη πλευρά, είναι ευαίσθητο σε πολύ μεγαλύτερο μήκος κύματος ακτινοβολίας, στην υπέρυθρη. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει τις εκπομπές που προέρχονται απευθείας από το κρύο αέριο και τη σκόνη που καλύπτει την περιοχή.
πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: