Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΞΕΝΟ ΔΑKΤΥΛΟ ΥΠΟΨΙΑΖΕΤΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ.


Μόσχα
Η ανάμειξη ξένων δυνάμεων είναι ενδεχόμενο που «δεν μπορεί να αποκλειστεί» στα ρωσικά διαστημικά σκάφη που συντρίβονται το ένα μετά το άλλο....
δήλωσε ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.Παραδέχτηκε πάντως ότι η υπηρεσία του αντιμετωπίζει προβλήματα, λέγοντας ότι

το πεπαλαιωμένο σκάφος Fobos-Grunt, η αποτυχημένη αποστολή που αναμένεται να πέσει στη Γη την Κυριακή, έπρεπε να εκτοξευτεί το Νοέμβριο αλλιώς θα κατέληγε στα σκουπίδια.

Στη διάρκεια του 2011 η Ρωσία έχασε συνολικά πέντε δορυφόρους λόγω αποτυχίας στην εκτόξευση, το Fobos-Grunt που θα ταξίδευε για τον μικρό δορυφόρο του Άρη Φόβο, καθώς και ένα μη επανδρωμένο μεταγωγικό που θα ανεφοδίαζε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Izvestia, ο επικεφαλής της Roscosmos Βλάντιμιρ Ποπόφκιν δήλωσε ότι όλες αυτές οι αποτυχίες τείνουν να συμβαίνουν την ώρα που οι πύραυλοι κινούνται σε περιοχές αόρατες στα ρωσικά ραντάρ.

«Είναι άγνωστο γιατί οι ατυχίες μας συμβαίνουν συχνά την ώρα που τα σκάφη βρίσκονται σε περιοχές που αποτελούν για τη Ρωσία την "σκοτεινή πλευρά" της Γης -σε περιοχές όπου δεν βλέπουμε τα σκάφη και δεν λαμβάνουμε τα δεδομένα τηλεμετρίας» είπε.

«Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, σήμερα όμως υπάρχουν κάποια πολύ ισχυρά αντίμετρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον διαστημικών σκαφών. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενη της χρήσης τους» επισήμανε, χωρίς να διευκρινίσει σε τι είδους «αντίμετρα» αναφέρεται.

Ο Ποπόφκιν αναφέρθηκε επίσης στην παταγώδη αποτυχία του Fobos-Grunt, το οποίο θα ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια. Το σκάφος εκτοξεύτηκε με επιτυχία το Νοέμβριο, απέτυχε όμως να πυροδοτήσει τον κινητήρα του για το ταξίδι μέχρι τον Άρη και παραμένει «κολλημένο» σε γήινη τροχιά.


  Εκτιμάται τώρα ότι θα συντριβεί την Κυριακή, σε άγνωστη προς το παρόν τοποθεσία, φορτωμένο αρκετούς τόνους τοξικών καυσίμων.

Ο επικεφαλής της Roscosmos είπε ουσιαστικά ότι η αποστολή, της οποίας ο σχεδιασμός ξεκίνησε επί Σοβιετικής Ένωσης, έπρεπε αναγκαστικά να εκτοξευτεί το Νοέμβριο παρά τα προβλήματα υποχρηματοδότησης που αντιμετώπιζε.

«Αν δεν καταφέρναμε να το εκτοξεύσουμε εντός του χρονικού παράθυρου του 2011 για τις αποστολές του Άρη, θα έπρεπε αναγκαστικά να το πετάξουμε με απώλεια πέντε δισ. ρούβλια» ανέφερε. Πέντε δισ. ρούβλια είναι περίπου 160 εκατ. δολάρια, ποσό μάλλον μικρό για μια τόσο φιλόδοξη διαπλανητική αποστολή.

Ο Ποπόφκιν ανέλαβε τα ηνία της Roscosmos μετά την «καρατόμηση» του προκατόχου του τον Απρίλιο, λόγω της απώλειας τριών δορυφόρων του Glonass, της ρωσικής απάντησης στο GPS.

Ακολούθησε όμως η απώλεια ενός στρατιωτικού δορυφόρου και η πρώτη στα χρονικά αποτυχία ενός μη επανδρωμένου πυραύλου Soyuz με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η τελευταία αποτυχία ήρθε τον Δεκέμβριο, όταν συνετρίβη ο πύραυλος που μετέφερε τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Meridian.

H ειρωνεία είναι ότι ένα κομμάτι του δορυφόρου έπεσε στη στέγη ενός σπιτιού στην κεντρική Σιβηρία το οποίο βρίσκεται σε έναν δρόμο με την ονομασία... Οδός Κοσμοναυτών.

To είδαμε: katohika

Δεν υπάρχουν σχόλια: