Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Βρέθηκε ο "Ναός του Ήλιου" των Μάγια στην Γουετεμάλα (VIDEO)

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ναό 1.600 ετών των Μάγια αφιερωμένο στην "νύχτα" στην κορυφή μιας πυραμίδας στο βόρειο δάσος της Γουατεμάλας, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο Ήλιος ήταν ένα βασικό στοιχείο των Μάγια ,ο επικεφαλής αρχαιολόγος Stephen Χιούστον εξήγησε ανακοινώνοντας την ανακάλυψη από την κοινή ομάδα της Γουατεμάλας και της Αμερικής που ανασκάπτει την περιοχή του Ελ Zotz από το 2006.
Βρήκαμε κάτι που κάθε μέρα αυξάνεται και διεισδύουμε σε όλες τις γωνίες και τις σχισμές, όπως πιθανώς και της...

βασιλικής εξουσίας , δήλωσε ο Χιούστον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ.
"Το κτήριο αυτό,είναι ένα από αυτά που γιορτάζει αυτή τη στενή σχέση μεταξύ του βασιλιά και των πιο ισχυρών και κυρίαρχων ουράνιων παρουσιών".

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι ο ναός πιθανότατα κτίστηκε για να τιμήσει τον ηγέτη που θάφτηκε κάτω από τον τάφο της πυραμίδας Diablo, ο κυβερνήτης και ιδρυτής της πρώτης δυναστείας Ελ Zotz ονομάζεται Pa'Chan, ή σε ελεύθερη μετάφραση"εμπλουτισμένος ουρανός."
Ο πολιτισμός των Μάγια εξαπλώθηκε μέσω του νότιου Μεξικού,στη Γουατεμάλα, Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, και στο Μπελίζ,όπου βρίσκονταν στο απόγειό του μεταξύ 250 και 900 μ.Χ..
Η χρονολόγηση άνθρακα τοποθετεί την κατασκευή του ναού στο πρώτο μέρος της εποχής εκείνης, κάπου μεταξύ 350 και 400 μ.Χ.,είπαν οι αρχαιολόγοι.

Είναι περίτεχνα διακοσμημένος με γυψομάρμαρο και φέρει μαζικές μάσκες, 1,5 μέτρο (5 πόδια) ψηλές, η καθεμία που απεικονίζουν τις φάσεις του Ήλιου καθώς κινείται από ανατολικά προς τα δυτικά, και έχει ένα ζωγραφισμένο διάζωμα που η ομάδα που περιγράφει ως «απίστευτο».
Ο ναός είχε πιθανότατα 14 μάσκες στο ύψος της ζωφόρου, αλλά μόνο οκτώ από αυτές έχουν τεκμηριωθεί μέχρι στιγμής, γι 'αυτό οι ανασκαφές πρέπει να συνεχιστούν, πρόσθεσε στο Πανεπιστήμιο του Όστιν ο αρχαιολόγος Edwin.
Οι ανασκαφές από την Γουατεμάλα και την αμερικανική ομάδα ξεκίνησαν στο El Zotz το 2006, αλλά ο ναός δεν είχε αποκαλυφθεί μέχρι πριν από τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: