Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΑΪΚΑΛΗΣ! (NASA photos)

Tέλη Απριλίου του 2009, οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φωτογράφισαν δύο μυστηριώδεις κύκλους αραιωμένου πάγου (διαμέτρου περίπου 4,4 χιλιομέτρων) στα άκρα της λίμνης Βαϊκάλης στη νότια Σιβηρία.
Η προέλευση των κύκλων παραμένει έως σήμερα αδιευκρίνιστη από τη NASA, η οποία αναφέρει ότι παρόμοια σχήματα έχουν επανεμφανιστεί στα ίδια σημεία το 1994 και το 1985.

Αν και μια υψηλή ροή θερμότητας στα σχετικά βαθιά νερά των περιοχών των αινιγματικών κύκλων καθιστούν τον σχηματισμό τους αδύνατο, πολλοί αποδίδουν την εμφάνιση τους και το ιδιόμορφο σχέδιο τους σε υδροθερμική δραστηριότητα στην επιφάνεια της λίμνης, η οποία λιώνει τον πάγο και (σε συνάρτηση με τις θερμοκρασίες της περιοχής) τον ξαναπαγώνει μέσα στην ίδια μέρα.
Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που ισχυρίζονται ότι το λιώσιμο των πάγων προκαλείται από βυθίσεις/αναδύσεις τεράστιων UFO που κρύβονται χρόνια τώρα κάτω από το ίζημα του πάτου της λίμνης, που φτάνει έως και τα 7 χιλιόμετρα βάθος.
Η Λίμνη Βαϊκάλη είναι μοναδική από πολλές απόψεις. Εκτός από το τεράστιο βάθος του ιζήματος που αποτίθεται στο κάτω μέρος της, είναι η μεγαλύτερη σε όγκο λίμνη γλυκού νερού στη Γη, η βαθύτερη (1637 μέτρα) και μία από τις παλαιότερες του κόσμου, αφού ξεπερνά τα 25-30 εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης! Επίσης, θεωρείται ένα από τα στολίδια του περιβάλλοντος της Ρωσίας και είναι το σπίτι σε μια καταπληκτική ποικιλία φυτών και ζώων, πολλά από αυτά μοναδικά στο οικοσύστημα, όπως διάφορα είδη ψαριών που δεν εμφανίζονται πουθενά αλλού στη Γη.
Οι φωτογραφίες των αινιγματικών κύκλων δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα της NASA Earth Observatory:  http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=38721&fb_source=message ,και έως τη συγγραφή του άρθρου υπήρχαν ακόμη εκεί! (Έρευνα: Harris Koutsiaftis)

Δεν υπάρχουν σχόλια: