Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Εσπευσμένη πώληση συστημάτων Patriot στο Κουβέιτ…


Οι πολεμικές προετοιμασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ειδικά στις σουνιτικές χώρες της Μέσης Ανατολής που φοβούνται το ενδεχόμενο να γίνουν στόχος για τους Ιρανούς σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία ή/και στο Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα…


Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) που έχει την ευθύνη για την πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων σε ξένες χώρες, ειδοποίησε το Κογκρέσο για την επικείμενη πώληση 60 προηγμένων πυραύλων αναχαίτισης Patriot PAC-3, 20 σταθμούς εκτόξευσης, τέσσερα συστήματα ραντάρ και κέντρων ελέγχου, συν την εκπαίδευση του προσωπικού και τα ανταλλακτικά.

Η συμφωνία θα ανέλθει ύψος 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Κογκρέσο που έχει περιθώριο να εγείρει αντιρρήσεις εντός 30 ημερών, αναμένεται να εγκρίνει την πώληση.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει τη δημιουργία πυραυλικής «ασπίδας» που θα προστατεύει τα έξι κράτη-μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC: Gulf Cooperation Council), δηλαδή, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).