Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ SPACE SHUTTLE

Image
Μετά από τριάντα σχεδόν χρόνια ανάπτυξης μια βρετανική εταιρεία η Reaction Engines Ltd.
Πρόκειται να κατασκευάσει το πρωτότυπο ενός νέου σχεδίου αεροσκάφους το οποίο θα μπορεί  να πετά και σε χαμηλή γήινη τροχιά. Το αεροσκάφος αυτό ή καλύτερα αεροδιαστημοπλάνο  ονομάζεται Skylon και ήδη η Reaction Engines Ltd σε συνεργασία με την βρετανική διαστημική υπηρεσία αλλά και με την ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος (ESA) πρόκειται  σύντομα να ξεκινήσει την κατασκευή του.




Η πρωτοπορία του Skylon είναι η δυνατότητα του να απογειώνεται ως ένα κανονικό συμβατικό  αεροσκάφος και στη συνέχεια να μπορεί να φτάνει σε χαμηλή περιγήινη τροχιά χωρίς όμως την ανάγκη να μεταφέρει ούτε εξωτερικούς προωθητές ούτε και τεράστιες δεξαμενές καυσίμου  όπως στην περίπτωση των αμερικανικών Space Shuttle που σύντομα πρόκειται να αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία.

Οι κινητήρες του θα λειτουργούν μέσα στην ατμόσφαιρα όπως οι συμβατικοί jet ενώ όταν θα ταξιδεύει στο διάστημα το οξυγόνο θα αναπληρώνεται από εσωτερικές δεξαμενές υγρού  οξυγόνου ενώ το καύσιμό του θα είναι υγρό υδρογόνο. Το κόστος της κάθε αποστολής του Skylon υπολογίζεται στα 10 εκατ. $ σε σχέση με τα 150 εκατ. $ που κοστίζει η κάθε  αποστολή ενός Space Shuttle.

Image
Το αεροδιαστημοππλάνο πρόκειται να είναι μη επανδρωμένο και ως βασική αποστολή του θα έχει τη μεταφορά φορτίου και δορυφόρων σε τροχιά ενώ θα μπορεί με τις κατάλληλες μετατροπές να υποστηρίξει και τη μεταφορά ανθρώπων.
πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια: