Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΕΙΔΕ ΜΑΚΡΙΑ...

 Μία κοσμική έκρηξη θεωρείται το μακρινότερο αντικείμενο που έχει ποτέ εντοπιστεί μέσα από τηλεσκόπιο, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ απόστασης...





Πρόκειται για μια ασύλληπτων διαστάσεων έκρηξη ακτίνων γάμα, που ήταν συνέπεια της κατάρρευσης ενός τεράστιου άστρου στα όρια του ορατού σύμπαντος (αυτού που οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν μέχρι στιγμής).


Η έκρηξη των ακτίνων γάμα (που πήρε την κωδική ονομασία GRB 090429Β) έγινε αντιληπτή από το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift της NASA και εκτιμάται ότι συνέβη μόλις 520 εκατ. χρόνια μετά το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας του σύμπαντος. Συνεπώς η ακτινοβολία από την έκρηξη χρειάστηκε περίπου 13 - 14 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη.

Την εποχή που έγινε η συγκεκριμένη έκρηξη, υπολογίζεται ότι το σύμπαν είχε λιγότερο από το 4% της σημερινής ηλικίας του και λιγότερο από το ένα δέκατο (10%) του σημερινού μεγέθους του.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αντονίνο Κουτσιάρα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ εκτίμησε ότι το γιγάντιο άστρο που κατέρρευσε προκαλώντας την κατακλυσμική έκρηξη, θα είχε μάζα περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήλιου μας. Μπορεί να προέρχεται από ένα από τα πρώτα άστρα που δημιουργήθηκαν στο σύμπαν ή τουλάχιστον από τις πρώτες γενιές άστρων και σίγουρα το άστρο αυτό ανήκε σε έναν από τους πρώτους γαλαξίες.



Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια: