Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΟΣ...ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΗΣ!

Ένας από τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το αστέρι νάνος Γκλίζε 581 μπορεί να αποδειχθεί "κατοικήσιμος", με κλίμα που να επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή και την ύπαρξη ζωής, υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύεται από μια ομάδα μετεωρολόγων.
Οι αστρονόμοι εξετάζουν ... εδώ και καιρό αν κάποιοι από τους περίπου 500 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή.

Ο βραχώδης πλανήτης Γκλίζε 581d είναι επτά φορές μεγαλύτερος από τη Γη και "θα μπορούσε να είναι ο πρώτος δυνητικά κατοικήσιμος πλανήτης που έχει βρεθεί ποτέ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας.

Ο Γκλίζε 581d εντοπίστηκε το 2007 και απέχει 20 έτη φωτός (ή 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από το ηλιακό μας σύστημα. Τότε οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι είναι πολύ "ψυχρός" για να κριθεί "κατοικήσιμος", να έχει δηλαδή στην επιφάνειά του νερό σε υγρή μορφή.

Ο εξωπλανήτης περιστρέφεται γύρω από ένα ερυθρό νάνο, ένα αστέρι όχι ιδιαίτερα θερμό. Για το λόγο αυτό λαμβάνει τρεις φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τη Γη. Είναι επίσης πιθανό να δείχνει μονίμως τη μία πλευρά του στον αστέρα του και η άλλη να βρίσκεται πάντα στο σκοτάδι.


κλικ για μεγέθυνση
Παρά τα μειονεκτήματα αυτά, ο Γκλίζε 582d μπορεί να παρουσιάζει ένα "φαινόμενο του θερμοκηπίου" του να του επιτρέπει να έχει θερμό κλίμα, έτσι που να σχηματίζονται ωκεανοί, σύννεφα και βροχή, διευκρινίζει το CNRS. Η ακτινοβολία του άστρου Γκλίζε 581, αν και λιγότερο θερμή από αυτήν του Ήλιου, πιθανότατα διεισδύει βαθύτερα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και τον ζεσταίνει, ακόμη και στη "σκοτεινή" πλευρά του. Ο Γκλίζε 581d πιθανότατα είναι βυθισμένος σε ένα κοκκινωπό ημίφως και έχει πυκνή ατμόσφαιρα, με ένα λεπτό στρώμα νεφών.


Σχόλιο worldjudge2012:  Αυτό που μας "αρέσει" στην επιστημονική κοινότητα είναι ότι θα έχει βγάλει πόρισμα για κάτι, αναιρώντας οποιαδήποτε άλλη άποψη ΜΗ επιστημονική, που ορθά απ'την πρώτη στιγμή ήταν σωστή, δηλαδή, ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος.  Και στο μέλλον όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση η επιστημονική κοινότητα μπορεί να αναιρέσει την αρχική της άποψη γνωστοποιώντας απλά ότι τότε θεωρούσε κάτι άλλο...
Να δούμε τι θα πουν, όταν στείλουν ανθρώπινη αποστολή στον πλανήτη Άρη..

Δεν υπάρχουν σχόλια: