Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ήλιος: Η νηνεμία πριν από την καταιγίδα;

Με το δίσκο του Ήλιου εντελώς άνευ ηλιακών κηλίδων, η ηλιακή δραστηριότητα των εκλάμψεων έχει σταματήσει . Μετρήσεις από τη NOAA GOES 15 δορυφόρων, δείχνουν ότι η παγκόσμια εκπομπή ακτινών-Χ του Ήλιου, μια βασική μονάδα μέτρησης της ηλιακής δραστηριότητας, βρίσκεται σε πλήρη ησυχία.


Η ησυχία αυτή είναι απίθανο να σπάσει τις επόμενες ημέρες εκτιμούν οι μετεωρολόγοι από τη NOAA και προβλέπουν μία ελάχιστη πιθανότητα 1% για ηλιακές εκλάμψεις M-ή X-class κατά τις επόμενες 48 ώρες.

Η ησυχία είναι λίγο περίεργη, διότι το 2013 υποτίθεται ότι είναι ένα έτος με ηλιακό μέγιστο, και πολλές εκλάμψεις και κηλίδες.

Αυτήν την άποψη υποστηρίζουν από τη NASA, μιας και τα δεδομένα τους από τα παρατηρητήρια τους δείχνουν ότι το μαγνητικό πεδίο του ήλιου είναι έτοιμο να αναστραφεί - ένα μακροχρόνιο σημάδι ότι το Solar Max έφτασε. Παρ 'όλα αυτά, η ηλιακή δραστηριότητα είναι χαμηλή.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το Solar Max είναι διπλό και κορυφώθηκε και βρισκόμαστε κάπου μεταξύ των κορυφών. Αν ναι, η ηλιακή δραστηριότητα θα μπορούσε να ξεχυθεί και πάλι στα τέλη του 2013 - 2014. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει τις ηλιακές κηλίδες για περισσότερα από 400 χρόνια, και εμείς ακόμα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη συμπεριφορά του ηλιακού κύκλου.



πηγη