Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Άργος Πανόπτης: Όταν η ελληνική μυθολογία ενσαρκώνεται στην σύγχρονη τεχνολογία.


Στην ελληνική μυθολογία ο Άργος ο Πανόπτης ήταν τερατόμορφος γίγαντας. Ήταν στην υπηρεσία της Ήρας και φρουρούσε την Ιώ μετά από εντολή της. Η μεγαλύτερη υπηρεσία του στους Ολύμπιους Θεούς ήταν η σφαγή του χθόνιου ερπετόμορφου τέρατος, της Έχιδνας, καθώς αυτή κοιμόταν στη σπηλιά της.
Θρυλικός φρουρός της ερωμένης του Δία Ιούς, την οποία ο Δίας είχε μεταμορφώσει σε αγελάδα για να αποφύγει τις σκηνές ζηλοτυπίας της Ήρας, ο Άργος αυτός ανήκει στα ισχυρότερα και φοβερότερα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας: ήταν γνωστός ως πανόπτης ή μυριωπός γιατί είχε 100 μάτια διάσπαρτα σε όλο του το σώμα. Υποτίθεται, έτσι, ότι μόνο μερικά από τα...
μάτια «κοιμούνταν» σε κάθε στιγμή, ενώ πάντα θα υπήρχαν κάποια που θα έμεναν ανοικτά.  Σε αγγειογραφίες εμφανίζεται ως διπρόσωπος και με σώμα γεμάτο από μάτια.
Τον Άργο τον σκότωσε, εκτελώντας διαταγή του Δία, ο θεός Ερμής με πέτρα ή ξίφος ή δηλητήριο, αφού πρώτα, μεταμφιεσμένος σε βοσκό, τον αποκοίμησε με τη μουσική του. Η Ήρα, για να τιμήσει τον άγρυπνο φύλακα, διατήρησε για πάντα τα εκατό του μάτια στην ουρά των παγωνιών, των ιερών της πουλιών.

Ο Αντωνιάδης Γιάννης το καμάρι της Baesystems ενσάρκωσε τον μύθο του Άργου Πανόπτη μέσω της τεχνολογίας στην υπηρεσία των αρχών ασφαλείας της Αμερικής.
Οι αισθητήρες της κάμερας των 1.8 GigaPixels καταγράφουν με τρομακτική λεπτομέρεια οτιδήποτε κινείται στο φάσμα τους ακόμα και αντικείμενα μεγέθους 20εκ. Τις κάμερες, τις έχουν τοποθετήσει σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σε ύψος 6.000 μέτρων το καθιστούν το πιο εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης αυτή την στιγμή στον κόσμο...

Τα δεδομένα που αποθηκεύονται είναι της τάξης του ενός εκατομμυρίου Terabytes την ημέρα δηλαδή 1.000.000 x 1012 

Όλα αυτά περνάνε σε κεντρικούς υπολογιστές όπου ο χρήστης έχει πρόσβαση είτε σε πραγματικό χρόνο είτε μπορεί να ανατρέξει στο αρχείο του συστήματος το οποίο διατηρείται εφόρου ζωής αναζητώντας πληροφορίες που έχουν αποτυπωθεί σε φωτογραφίες και βίντεο κορυφαίας ανάλυσης.
Η τεχνολογία αυτή φαίνεται να έρχεται από ταινία επιστημονικής φαντασίας και δίνει τρομερή υπεροχή σ'αυτόν που διαχειρίζεται το σύστημα. Είναι σαν να έχεις μάτια παντού ενώ ταυτόχρονα θα μπορείς να κάνεις άλματα στον χρόνο βλέποντας σε πραγματικό χρόνο κάτι που έχει γίνει μήνες ή και χρόνια πριν.

Αφενός κάτι τέτοιο στην υπηρεσία του Νόμου θα ήταν κάτι μαγικό αφού θα μπορούσε να εξιχνιάζει εγκλήματα που τελέστηκαν σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα και να αποκαλύψει τρομοκρατικές οργανώσεις. Αφετέρου η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων βρίσκεται στον αντίποδα της συγκεκριμένης τεχνολογίας αφού θα καταγράφονται όλες οι κινήσεις των ανθρώπων  και σε συνδυασμό με τα smartphones θα μπορούν να έχουν και πρόσβαση σε ηχητικά δεδομένα, σε αρχεία που υπάρχουν μέσα στον σκληρό τους δίσκο αλλά και τις συνομιλίες που είχε ο καθένας σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.  Αν όλα αυτά τα φανταστείτε συνδυαστικά ίσως είναι κάπως τρομακτικά να σκέφτεσαι τι επιφυλάσσει το μέλλον.  Αν προσθέσετε το RFID CHIP και την κατάργηση του συμβατικού χρήματος τότε μπορούμε να μιλάμε για πλήρη και ολοκληρωτικό έλεγχο.

Να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε με επιτυχία στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και χρησιμοποιήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις των Αμερικανών.



Κλείνοντας το θέμα θα ήθελα να το κάνω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το άνοιξα. Στην ελληνική μυθολογία ο Κρόνος καταβροχθίζει τα παιδιά του, φοβούμενος μήπως τα παιδιά του, τον ανατρέψουν παίρνοντας την εξουσία από τα χέρια του. Αυτή είναι και η κατάσταση που έχουν δημιουργήσει όλοι οι πολιτικοί ιθύνοντες της χώρας καταβροχθίζοντας τα παιδιά τους, που διαπρέπουν παντού, εκτός από την πατρίδα τους...

worldjudge