Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η AIDA θα... σώσει τη Γη;

Σενάρια επαλήθευσης της επιστημονικής φαντασίας του σινεμά εξετάζει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), που χαρακτηρίζει απολύτως υπαρκτό τον κίνδυνο μιας μελλοντικής πρόσκρουσης αστεροειδούς στον πλανήτη Γη.

Γι` αυτό, απευθύνεται στην επιστημονική κοινότητα, ζητώντας ιδέες αντιμετώπισης ενός πραγματικού «Αρμαγεδδώνα» από το διάστημα, στο πλαίσιο μιας αποστολής που θα προετοιμαστεί συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη NASA.

Πιο συγκεκριμένα... ζητούνται ιδέες για την οργάνωση εγκαταστάσεων επί του εδάφους, αλλά και την αποστολή οργάνων στο διάστημα, με στόχο την μελέτη του ενδεχομένου σύγκρουσης με αντικείμενα από το διάστημα και της αποστολής αποτροπής του.

Μία δοκιμαστική αποστολή την οποία σχεδιάζει η ESA σε συνεργασία με τις ΗΠΑ ονομάζεται AIDA (Asteroid Impact and Deflection Mission) βασίζεται στην ιδέα της συνδυασμένης δράσης δύο μικρών διαστημοπλοίων, που θα αναχαιτίσουν έναν συνδυασμό αστεροειδών, έναν μεγαλύτερο και έναν μικρότερο περιστρεφόμενο γύρω από τον πρώτο.

Το πρώτο διαστημικό σκάφος, το αμερικανικό ονόματι DART (Double Asteroid Redirection Test) θα συγκρουστεί με τον μικρότερο αστεροειδή, ενώ το δεύτερο, το ευρωπαϊκό ΑΙΜ (Asteroid Impact Monitor) θα μελετήσει τους αστεροειδείς πριν και μετά τη σύγκρουση, που αναμένεται να αλλάξει το ρυθμό περιστροφής και την πορεία τους.

Στόχος του προγράμματος AIDA είναι η συγκέντρωση δεδομένων που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να προετοιμάσουν μια πραγματική αποστολή διάσωσης του πλανήτη, σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος αστεροειδής σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.



karfitsa.gr