Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΧAΘΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Ο PHOBOS GRUNT;

Ελάχιστες είναι πλέον οι πιθανότητες διάσωσης του ρωσικού ερευνητικού βολιστήρα Phobos-Grunt, που μετά την εκτόξευσή του για αποστολή στον πλανήτη Άρη, παρέμεινε στην προσωρινή περιγήινη τροχιά του, σύμφωνα με πηγές της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος.

Ένας πύραυλος Zenit-2 είχε εκτοξεύσει στις 9 Νοεμβρίου τον ρωσικό αυτόματο βολιστήρα, τον πρώτο πέρα από την τροχιά της Γης στην μετασοβιετική εποχή. Εκτός όμως του γεγονότος ότι θα ήταν η πρώτη τέτοια ρωσική αποστολή, θα ήταν και  η πρώτη φορά που κινεζικής κατασκευής δορυφόρος θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από τον Άρη, καθώς το εγχείρημα αποτελούσε κοινή ρωσο-κινεζική συνεργασία. Ο Phobos-Grunt («Φόβος-Έδαφος») ήταν ένα σκάφος μάζας 13,5 τόνων, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού οχήματος μάζας 115 kg, αλλά και ενός μικρού πειράματος  της αμερικανικής Planetary Society. Μετά την εκτόξευσή του θα ξεκινούσε ένα ταξίδι διάρκειας 33 μηνών προς τον Φόβο, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Άρη με αντικειμενικό σκοπό την προσεδάφιση, την συλλογή γεωλογικού δείγματος και την επιστροφή του στη Γη. Η ΕΣΣΔ ήταν πρωτοπόρος στην αυτόματη επαναφορά γεωλογικών δειγμάτων, έχοντας επιτύχει τρεις φορές στην Σελήνη (πριν από 30 χρόνια). Πιο πρόσφατα και η  Ιαπωνία είχε μια τέτοια επιτυχία χάρη στον βολιστήρα Hayabusha που έφερε στη Γη ψήγματα εδάφους από αστεροειδή). Το Phobos-Grunt διέθετε 50 kg επιστημονικών οργάνων για τη μελέτη του Φόβου και αναμενόταν να φτάσει στον Άρη τον Οκτώβριο του 2012, όπου θα έμπαινε σε μια τροχιά με προοπτική προσεδάφισης την Άνοιξη του 2013. Το όχημα επιστροφής των δειγμάτων (περίπου 200 γραμμάρια) αναμενόταν να φτάσει στη Γη το Καλοκαίρι του 2014.
Οι προσπάθειες μέχρι και χθες για την ανάκτηση ελέγχου του σκάφους και πυροδότηση των πυραύλων που θα το έβαζαν σε πορεία για τον Άρη απέτυχαν. Μαζί τους απομακρύνονται και οι φιλοδοξίες της Ρωσίας να αναβιώσει το εδώ και πολλά χρόνια ευρισκόμενο σε νάρκη πρόγραμμα διαπλανητικής εξερεύνησης, ενώ το γεγονός  άλλη μια διαστημική αποτυχία που έρχεται να προστεθεί σε αρκετές άλλες μέσα στους τελευταίους μήνες.

πηγή: ptisidiastima
worldjudge2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: