Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΗΛΙΔΑ "ΣΚΕΠΑΣΕ" ΤΟΝ ΗΛΙΟ.


Μια τεράστια κηλίδατη μεγαλύτερη εδώ και πάρα πολλά χρόνια- ανακάλυψαν επιστήμονες του παρατηρητήριου Ηλιακής Δυναμικής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Ένα μέρος του Ήλιου έχει σκοτεινιάσει από την κηλίδα που έχει μήκος περίπου 80.000 χιλιόμετρα και πλάτος 40.000 χλμ. Η κηλίδα σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν κοιτά ακόμη προς τη Γη, η οποία πρέπει να σημειωθεί πως έχει διάμετρο περίπου 12.800 χλμ, δεν είναι δηλαδή ούτε καν η μισή από την κηλίδα που υπάρχει στον Ήλιο.


Σε περίπου πέντε μέρες υπολογίζεται η Γη να αλλάξει τη θέση της σχετικά με το άστρο της και τότε η κηλίδα θα είναι εμφανής και από απλά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Η κηλίδα ουσιαστικά αποτελείτε από πολλές μικρές κηλίδες οι οποίες είναι μεγαλύτερες από τη Γη.

Το φαινόμενο των κηλίδων εμφανίζεται όταν η μαγνητική δραστηριότητα της επιφάνειας του Ηλίου εντείνεται και έτσι εμποδίζει την εκροή της θερμότητας από τον πλανήτη τους καθώς φαίνονται πιο αχνές από τον περίγυρό τους.

Η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ προβλέπει 50% αυξημένη πιθανότητα τέτοιας απειλητικής ηλιακής δραστηριότητας στο αμέσως επόμενο διάστημα, αφού η μαγνητική δραστηριότητα που προϋποθέτει τις κηλίδες μπορεί να προκαλέσει ισχυρές εκπομπές ενέργειας από τον Ήλιο και να στείλει στην κατεύθυνση της Γης μεγάλες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων, που είναι σε θέση να αποδιοργανώσουν τα ηλεκτρικά και δορυφορικά δίκτυα του πλανήτη 

πηγή:  newsbomb.gr





worldjudge2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: