Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Στο... κατόπι εξωγήινων και πάλι η SETI με χρηματοδότηση της αμερικανικής ΠΑ


Image
Tο πρόγραμμα Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI) ανακοίνωσε ότι αρχίζει ξανά την έρευνα, κυρίως χάρη στη χρηματοδότηση που εξασφάλισε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, λίγους μήνες αφότου αναγκάστηκε να κλείσει τα βασικά του τηλεσκόπια λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Η αναζήτηση θα εστιαστεί στους φιλόξενους πλανήτες που εντοπίζει το τελευταίο διάστημα το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, και ειδικά στον πλανήτη Kepler-22b, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο αυτή την εβδομάδα λόγω της ομοιότητάς του με τη Γη.O Kepler-22b, που βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός, είναι ο πρώτος γνωστός πλανήτης που βρίσκεται στη λεγόμενη «φιλόξενη ζώνη» ενός άστρου κατηγορίας G, παρόμοιου με τον Ήλιο.

«Για πρώτη φορά μπορούμε να στοχεύουμε τα τηλεσκόπιά μας σε άστρα στα οποία γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πλανητικά συστήματα» δήλωσε η Τζιλ Τάρτερ, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας SETI.

O Kepler 22b «είναι το είδος του πλανήτη που θα μπορούσε να φιλοξενεί πολιτισμό, ικανό να κατασκευάζει ραδιοπομπούς» σχολίασε. Το SETI έχει στόχο την ανίχνευση ραδιοσημάτων από εξωγήινους πολιτισμούς.

Σε ανακοίνωσή του, το SETI αναφέρει ότι συγκέντρωσε τα απαιτούμενα κονδύλια από δωρητές, αλλά και από την Διοίκηση Διαστήματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Η Διοίκηση Διαστήματος είναι απίθανο να ετοιμάζεται να αναχαιτίσει επικείμενη εισβολή από εξωγήινους, ενδιαφέρεται όμως να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του SETI για την παρακολούθηση εχθρικών δορυφόρων.


Image

Βασικό όργανο του SETI είναι η Συστοιχία Τηλεσκοπίων Allen, μια ομάδα 42 ραδιοτηλεσκοπίων που βρίσκεται στην Καλιφόρνια. H συστοιχία πήρε το όνομα του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή της. (Πηγή: SETI) 
Το είδαμε: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: