Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Εντυπωσιακό αστρικό σμήνος από το HUBBLE



Εντυπωσιακές εικόνες από ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αστρικά σμήνη του Γαλαξία κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Το τηλεσκόπιο έστειλε εικόνες από το αστρικό σμήνος Messier 107 που βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιάδων ετών φωτός από το δικό μας ηλιακό σύστημα.

To αστρικό «χωράφι»

Το Messier 107 ανήκει στην κατηγορία των λεγομένων «σφαιρωτών σμηνών» αφού αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες εξαιρετικής φωτεινότητας άστρα που εξαιτίας των βαρυτικών δυνάμεων βρίσκονται συγκεντρωμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο δημιουργώντας έτσι την εικόνα μιας λαμπερής κοσμικής μπάλας. Βλέποντας τις εντυπωσιακές εικόνες του Hubble οι ειδικοί χαρακτήρισαν το Messier 107 ως ένα «χωράφι άστρων». Οπως και σε όλα τα σφαιρωτά (ή σφαιρικά) σμήνη έτσι και σε αυτό η πλειονότητα των άστρων είναι αρχαία αφού έχουν ηλικία πολλώνδισεκατομμυρίων ετών.





Σφαιρωτά σμήνη υπάρχουν τόσο στον δικό μας γαλαξία αλλά και σε πολλούς άλλους με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι τα άστρα τους είναι εκ των πρώτων που κάνουν την εμφάνιση τους σε έναν γαλαξία. Ομως οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν στοιχεία για τον κοσμικό μηχανισμό της δημιουργίας αυτών των σμηνών αλλά και την επίδραση τους στην εξέλιξη των γαλαξιών στους οποίους βρίσκονται. Οι νέες εικόνες του Hubble αναμένεται να αποκαλύψουν νέα στοιχεία στους επιστήμονες που μελετούν αυτά τα σμήνη.
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: