Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Μέσα στην «κοιλιά» του «δράκου»



Βίντεο από τη διαστημική κάψουλα SpaceX Dragon


Καθώς το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έμπαινε στο SpaceX Dragon, το εμπορικό διαστημικό σκάφος- ένας από τους αστροναύτες περιέγραφε στο blog του την εμπειρία του στην ιστορική αυτή στιγμή.
Ο Ολλανδός André Kuipers της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που «έδεσε» την κάψουλα μαζί με τον Donald Pettit της NASA, είπε πως του θύμισε σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας. 
«Μέσα στην κάψουλα Dragon. Όμορφη. Ευρύχωρη. Μοντέρνα. Μπλε LED. Μοιάζει σαν σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας», έγραψε στο λογαριασμό του στο Flickr.
Ο Kuipers έγραψε και για τη σημασία της αποστολής: «Η Παρασκευή ήταν σημαντική..
μέρα για την αποστολή μου. Ο Don κι εγώ ‘δέσαμε’ το SpaceX Dragon στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το Dragon μεταφέρει νέο εξοπλισμό για το πλήρωμα και στις 31 Μαΐου θα επιστρέψει στη Γη με εφόδια από εμένα και τους άλλους. Η αποστολή Dragon είναι highlight για τη δική μου αποστολή. Αλλά είναι και ορόσημο για τις διεθνείς διαστημικές επιχειρήσεις», έγραψε.


«Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα εμπορικό διαστημικό σκάφος πετά στο Σταθμό και δένει. Μπορούμε να πούμε πως μία νέα εποχή αρχίζει στις διαστημικές αποστολές. Σύντομα ιδιωτικές εταιρείες θα μεταφέρουν κόσμο από και προς το διάστημα», πρόσθεσε. 


«Η μυρωδιά μέσα στην κάψουλα είναι σαν τη μυρωδιά ενός καινούριου αυτοκινήτου», έγραψε ο Pettit.
Η εταιρεία SpaceX είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που στέλνει διαστημικό σκάφος στο διεθνή διαστημικό σταθμό. 

πηγή