Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Γαλάζιος Ουρανός και Παγωμένο Νερό στον Πλούτωνα -Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της NASA (ΦΩΤΟ)

To διαστημικό σκάφος New Horizons -Νέοι Ορίζοντες- της NASA συνεχίζει να εκπλήσσει, καθώς αποκαλύπτει όλο και περισσότερο για τον Πλούτωνα και την οικογένειά φεγγαριών του. Πρόσφατα, το New Horizons μας θάμπωσε με τις πρώτες έγχρωμες εικόνες του Πλούτωνα, αποκαλύπτοντας μια φολιδωτή επιφάνεια, που μοιάζει με δέρμα φιδιού. Αυτή την εβδομάδα, βλέπουμε έγχρωμη την μουντήατμόσφαιρα του Πλούτωνα, για πρώτη φορά, και ιδού η έκπληξη...είναι μπλε!


"Ποιος θα το περίμενε τελικά, ένας μπλε ουρανός στην ζώνη του Kuiper; Είναι πανέμορφος
", δήλωσε ο Alan Stern [1], κύριος ερευνητής του New Horizons από το Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Έρευνας (SwRI) στο Boulder του Κολοράντο.
Ενώ τα πραγματικά σωματίδια που συνθέτουν την ομίχλη είναι πιο πιθανό να μην είναι μπλε, το χρώμα του θολώματος λένε οι επιστήμονες αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Νομίζουν ότι τα σωματίδια της ομίχλης είναι πιο πιθανό να είναι κόκκινα ή γκρι. Ωστόσο, με βάση την μπλε απόχρωση, η ομάδα της επιστήμης μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος των σωματιδίων και τη σύνθεση τους. "Ένας μπλε ουρανός συχνά προκύπτει από σκέδασης του φωτός του ήλιου από πολύ μικρά σωματίδια", δήλωσε ο ερευνητής της επιστημονικής ομάδας Carly Howett, επίσης μέλος του SwRI. "Στη Γη, αυτά τα σωματίδια είναι πολύ μικροσκοπικά μόρια αζώτου. Στον Πλούτωνα φαίνεται να είναι μεγαλύτερα -αλλά εξακολουθούν να είναι σχετικά μικρά- σαν τα σωματίδια αιθάλης που ονομάζουμε tholins [2]".


Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Τιτάνα, φεγγαριού του Κρόνου, τα σωματίδια tholin, όπως αυτά του Πλούτωνα, πιστεύεται ότι σχηματίζονται ψηλά στην ατμόσφαιρα, και παράγονται από τις ανατινάξεις των ατμοσφαιρικών ενώσεων από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο τα βασικά "σύνθετα οργανικά λύματα", tholins μπορούν να καλύπτουν έναν πλανήτη ή την επιφάνεια ενός φεγγαριού και υπάρχουν σε ποικιλία χρωμάτων ανάλογα με το ποια μόρια είναι παρόντα και πόση ακτινοβολία δέχονται. Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι το άζωτο και το μεθάνιο -και τα δύο υπάρχουν στην ατμόσφαιρα του Πλούτωνα -μπορούν να αποδώσουν κόκκινα σωματίδια tholins. Αυτό μπορεί να εξηγήσει το κόκκινο υλικό στην επιφάνεια τόσο του Πλούτωνα, όσο και του μεγαλύτερου φεγγαριού, του Χάροντα.

Τι κάνει τόσο συναρπαστικά αυτά τα σωματίδια; Λοιπόν, τα tholins θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες για τη ζωή σε άλλους κόσμους, καθώς οι επιστήμονες έχουν παράγει τα βασικά δομικά στοιχεία της ζωής (αμινοξέα) σε πειράματα με tholin. Τα tholins μπορούν επίσης να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ηλικία της επιφάνειας του πλανήτη και τη σύνθεση του. Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις έναν κόσμο όπου τα tholins σχηματίζονται τακτικά, σε κάθε περιοχή χωρίς οργανικά λύματα, θα είναι είτε πολύ μικρά ή θα μπορούσαν ακόμα και να υποβάλλονται σε διαδικασίες αφαίρεσης όπως η βροχή.



Παγωμένο νερό στον Πλούτωνα NASA / JHUAPL / SwRI


Παγωμένο νερό στον Πλούτωνα

Αν η μπλε ομίχλη δεν είναι αρκετά συναρπαστική για μας, το New Horizons μας έχει κι άλλη έκπληξη αυτήν την εβδομάδα: Παγωμένο νερό στην επιφάνεια του Πλούτωνα. Αν και δεν υπάρχουν μεγάλες περιοχές του εκτεθειμένου πάγου, υπάρχουν πολλές μικρές περιοχές. Η επιστημονική ομάδα διερευνά επί του παρόντος αυτήν την ανακάλυψη περαιτέρω, αλλά πιστεύει ότι οι περιοχές του παγωμένου νερού θα μπορούσαν να είναι πιο εκτεταμένες από ότι βλέπουμε σήμερα και θα μπορούσαν να καλύπτονται από άλλους τύπους πάγου. «Μεγάλες εκτάσεις του Πλούτωνα δεν δείχνουν εκτεθειμένο παγωμένο νερό, γιατί προφανώς καλύπτονται από άλλους, πιο ασταθείς πάγους στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη. Η κατανόηση του γιατί το νερό εμφανίζεται ακριβώς κάπου, και όχι αλλού, είναι μια πρόκληση», [1] δήλωσε ο Jason Cook, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Πλούτωνα του SwRI.

Η φασματική ανάλυση δείχνει ότι η θέση των αποθέσεων παγωμένο νερό φαίνεται να συσχετίζεται με τις φωτεινές κόκκινες περιοχές στις πρόσφατα έγχρωμες εικόνες που κυκλοφόρησαν. Αυτό είναι εκπληκτικό και μπορεί να δείχνει μια σχέση μεταξύ του παγωμένου νερού και των tholins που δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει. «Είμαι έκπληκτος ότι αυτό το παγωμένο νερό είναι τόσο κόκκινο», λέει η Σύλβια Πρωτόπαπα, μέλος της ομάδας επιστημόνων από το College Park του Πανεπιστημίου του Maryland. «Δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει τη σχέση μεταξύ παγωμένου νερού και τις κοκκινωπές χρωστικές των tholin στην επιφάνεια του Πλούτωνα».

Το New Horizons, επί του παρόντος 5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, βρίσκεται στη μέση μιας διαδικασίας ετήσιας διάρκειας αποστολής πίσω στη Γη όλων των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης στον Πλούτωνα.

Σύνταξη-Επιμέλεια Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα


Αναφορές:
http://www.nasa.gov/nh/nh-finds-blue-skies-and-water-ice-on-pluto
http://www.planetary.org/blogs/guest-blogs/2015/0722-what-in-the-worlds-are-tholins.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: