Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΔΙΑΣΗΜΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ...

Ο πολιτισμός των Μάγια  άφησε κληρονομιά το μεγάλο ημερολόγιο. Είναι μια τεράστια πέτρα διαμέτρου 4 μέτρων και βάρους πολλών τόνων. Το συγκεκριμένο ημερολόγιο έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό για την εκπληκτική ακρίβεια σε θέματα αστροφυσικά. Το χώριζαν σε  2 κύρια :

      To «TOYN»  το οποίο ήταν ένα ηλιακό ημερολόγιο που περιείχε 360 μέρες και 5 επιπλέον που τις ονόμαζαν άτυχες.
      Το «ΤΖΟΛΚΙΝ» ήταν το ιερό ημερολόγιο που περιείχε 260 ημέρες. κρατούσε τα μυστικά της σοφίας της δημιουργίας. Είχε δύο κύκλους ημερών, ένα 13 αριθμημένων ημερών κι ένα 20 ονομαζόμενων ημερών. Και οι δύο αυτοί κύκλοι επαναλαμβάνονταν ανά 260 ημέρες. Συναρμοσμένα και τα δύο έδιναν κύκλους 52 ετών. Ο χρόνος και η θρησκεία συνδέονταν μεταξύ τους.
Κάθε ημέρα, κάθε χρόνος, κάθε δεκαετία, κάθε αιώνας και κάθε χιλιετία είχαν τον δικό τους διαφορετικό θεό. Όλοι οι θεοί εμπλέκονταν σε μία συνεχή και κυκλική διαδοχή, με ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα από θεό σε θεό.  .
      Εκτός από τα παραπάνω ημερολόγια, είχαν και το  «ΚΑΤΟΥΝ». Όπου ήταν ένας κύκλος αποτελούμενος από 20 «ΤΟΥΝ». Ένα ημερολόγιο με βάση την περιφορά της Αφροδίτης, 584 ημερών, καθώς και ένα εξαμηνιαίο Σεληνιακό.
      Η πολυπλοκότητα του συστήματος της μέτρησης του χρόνου, βασίζονταν σε αστρονομικές μελέτες! Τα ημερολόγια τους είχαν μεγαλύτερη  ακρίβεια ακόμα και από τα σημερινά ημερολόγια!!! Μάλιστα, την ημέρα εκείνη (21-12-2012) συμπληρώνεται ο κύκλος της «Μεγάλης Μέτρησής» τους, που συμπίπτει όχι μόνο με την πάροδο μιας περιόδου-κύκλου  5.125 ετών  αλλά με την συμπλήρωση των 5 κύκλων! Αξίζει να σημειώσουμε ότι την νύχτα εκέινη μπαίνουμε επίσης στο χειμερινό Ηλιοστάσιο και είναι η μεγαλύτερη νύχτα του έτους. Την χρονική στιγμή ο Ήλιος θα ευθυγραμμιστεί με τους πλανήτες και σύμφωνα με τους Μαγια θα σταθεί απέναντι απο το κέντρο του Γαλαξία, όπου σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους  τοποθετείται στις 26 μοίρες του αστερισμού του Τοξότη. Το τέλος της επικής αυτής μέτρησης  είναι γραμμένο στην τελευταία σελίδα του Κώδικα της Δρέσδης , του πιο σημαντικού κειμένου των Μάγια που διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας. Το Τέλος του Κόσμου θα έρθει με νερό.
      Οι Μάγια απ ότι καταλαβαίνουμε είχαν μανία με την ακρίβεια και την λεπτομέρεια. Για τις  μικρές μονάδες χρησιμοποιούσαν για ώρα το 1/20 της ημέρας (1 ώρα και 12 λεπτά) και το αντίστοιχο λεπτό ήταν το 1/20 της ώρας τους δηλαδή 3,6 δικά μας λεπτά

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως η δυνατότητα μέτρησης των λεπτών-ώρας- ημερών- μηνών- ετών- χιλιάδων ετών με τα υποτιθέμενα μέσα που χρησιμοποιούσαν φαντάζει εξωπραγματική και αν συγκρίνουμε τα σημερινά μέσα που έχουμε  στην διάθεση μας σε σχέση με τα δικά τους τότε  αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένας χαμένος κρίκος που δεν θα αργήσει να φανερωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: