Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Η Γη στο Διάστημα

Ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, η Γη, είναι ένα ουράνιο σώμα. Είναι ένα από τα αμέτρητα ουράνια σώματα που υπάρχουν στο Σύμπαν.

Ο Γαλαξίας μας (milky way) είναι ένας από τους αμέτρητους γαλαξίες που υπάρχουν στο διάστημα.

Σε αυτόν βρίσκεται το ηλιακό μας σύστημα. Το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από τον Ήλιο μας και από τους εξής πλανήτες:

Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας, Δήμητρα, Έριδα, Χαουμέϊα και Μακεμάκε. Οι 5 τελευταίοι θεωρούνται πλανήτες νάνοι και μάλιστα προστέθηκαν σχετικά πρόσφατα στον κατάλογο των πλανητών.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια καλλιτεχνική απεικόνιση των μεγαλύτερων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.





Οι αποστάσεις στο διάστημα είναι τεράστιες. Η Γη απέχει από τον ήλιο 150.000.000 χλμ. Το φώς που τρέχει με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που υπάρχει, χρειάζεται 8 λεπτά για να πραγματοποιήσει το ταξίδι από τον Ήλιο μέχρι τη Γη. Με αεροπλάνο θα φτάνατε από τον Ήλιο στη Γη σε 18 χρόνια και με αυτοκίνητο σε 152 χρόνια. Για να φτάσετε από τον Ήλιο, σ' έναν από τους πιό απομακρυσμένους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα με αεροπλάνο θα χρειαζόσαστε 675 χρόνια, ενώ αν προσπαθούσατε να πάρετε το αυτοκίνητό σας θα ήσασταν εκεί σε 5.700 χρόνια.



Η Γη εκτελεί στο διάστημα 3 διαφορετικές κινήσεις:


1) Μία κίνηση γύρω από τον άξονά της. Αυτή ολοκληρώνεται σε 24 ώρες.

Θα μπορούσατε να σκεφτείτε ποιό φαινόμενο προκαλείται από αυτήν την κίνηση;


Δείτε ποιές περιοχές της υδρογείου είναι, αυτή τη στιγμή, στο φως της ημέρας και ποιές στη σκιά της νύχτας.



2) Μία κίνηση σε ελλειπτική τροχιά σε 365 μέρες. Καθώς γυρνάει όμως γύρω από τον Ήλιο γέρνει προς τα πλάγια με αποτέλεσμα το Βόρειο και το Νότιο ημισφαίριό της να μην θερμαίνονται εξίσου από τον Ήλιο κάθε χρονική στιγμή. Για να καταλάβετε αυτήν την πολύπλοκη κίνηση της Γης δείτε το παρακάτω βίντεο:
Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας, Δήμητρα, Έριδα, Χαουμέϊα και Μακεμάκε. Οι 5 τελευταίοι θεωρούνται πλανήτες νάνοι και μάλιστα προστέθηκαν σχετικά πρόσφατα στον κατάλογο των πλανητών. Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια καλλιτεχνική απεικόνιση των μεγαλύτερων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. 




3) Επίσης η Γη ακολουθεί τον Ήλιο στην κίνησή του μέσα στο σύμπαν προς μιά κατεύθυνση, τρέχοντας με ταχύτητα 19,5 χλμ το δευτερόλεπτο.


Έτσι η τελική κίνηση της Γης είναι ελικοειδής. (σχ. σελ. 35 σχολικού βιβλίου)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την ελικοειδή κίνηση της Γης.



πηγή