Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΕΠΙΣΗΜΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΔΥΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ...ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΣΑΣ ΒΕΒΑΙΩΝΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΣΥΛΗΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ.

Ακόμα μια ιστορική στιγμή για την NASA. Λίγες μέρες πριν οι φωτογραφίες από τον πλανήτη Πλούτωνα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Χθες ολόκληρος ο πλανήτης με κομμένη την ανάσα παρακολούθησε την ανακοίνωση ότι ανακαλύφθηκε στην άκρη του γαλαξία μας, στον αστερισμό του Κυνός, ο δίδυμος πλανήτης της Γης.
Η ανακάλυψη έγινε με το τηλεσκόπιο Kepler το οποίο μάλιστα αν έχω καταλάβει καλά πρέπει να έχει τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας μια και εμφανίζει πρόβλημα στο γυροσκόπιο του.

Ο πλανήτης ονομάστηκε 452b, προφανώς για λόγους ευκολίας αλλά και αρχειοθέτησης ενώ υπάρχουν ακόμα 4.000 εξωπλανήτες οι οποίοι ελέγχονται καθημερινά από ομάδες επιστημόνων και βοηθών. Σήμερα άκουσα έναν άσχετο δημοσιογράφο στην πρωινή ζώνη, να αναρωτιέται γιατί δεν δόθηκε κάποιο όνομα...και γιατί ήταν τόσο δύσκολο στην NASA να το ονομάσει κλπ κλπ...Αυτούς εδώ τους άσχετους στην κρατική τηλεόραση τους πληρώνουμε.  Πόσο δύσκολο ήταν να φέρει έναν καθηγητή Πανεπιστημίου; Ή κάποιον από το Πλανητάριο;;; Γιατί να ανεβάζω 40Bar πίεση πρωινιάτικα με τον κάθε άσχετο;;;

Θεωρώ πως τις επόμενες ημέρες-βδομάδες-μήνες θα ανακαλυφθούν και άλλοι παρόμοιοι εξωπλανήτες. Άλλοι μικρότεροι και άλλοι μεγαλύτεροι, οι οποίοι θα πληρούν τις προδιαγραφές για την ανάπτυξη ζωής ή αλλιώς θα ανοίκουν στην κατοικίσημη ζώνη ενός ηλιακού συστήματος.

Τι εννοούμε κατοικήσιμη ζώνη; Θα το περιγράψω απλά.  Οι επιστήμονες που χειρίζονται το τηλεσκόπιο Kepler, ουσιαστικά κοιτάζουν για εξωπλανήτες οι οποίοι όπώς έγραψα παραπάνω πληρούν τις προδιαγραφές. Ποιές είναι αυτές;

Κάθε ηλιακό σύστημα απαρτίζεται από ένα κεντρικό άστρο, τον Ήλιο, και κάποιους Χ πλανήτες. Ανάλογα με το μέγεθος του Ηλίου διαμορφώνονεται και η κατοικήσιμη ζώνη.
Δηλαδή: Στο δικό μας ηλιακό σύστημα εμφανίστηκε ζωή στον πλανήτη μας  λόγω της απόστασης και της θερμοκρασίας. Αν σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα ο Ήλιος είναι μικρότερου μεγέθους τότε η κατοικήσιμη ζώνη θα μετατοπιστεί πιο κοντά σε αυτόν διότι δεν θα υπάρχει θερμότητα. Αν είναι μεγαλύτερου μεγέθους θα μετατοπιστεί πολύ πιο μακριά διότι θα υπάρχει πολύ θερμότητα κοντά του. Έτσι με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες ξέρουν ακριβώς ποιους πλανήτες να αποκλείσουν και ποιούς να ψάξουν. Απλό και κατανοητό.
Φυσικά υπάρχουν και ηλιακά συστήματα με 2 κεντρικά αστέρια. (Binary system). Αυτό έτσι για την ιστορία.

Τώρα αν με ρωτάτε εμένα, αν υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί ζωή σε θερμότερα ή ψυχρότερα σημεία εκτός κατοικήσιμης ζώνης δηλαδή... τότε η απάντηση είναι ΝΑΙ!
Επίσης να μην ξεχνάμε ότι πριν κάτι εκατομμύρια χρόνια η κατοικήσιμη ζώνη ήταν στον πλανήτη Άρη...οπότε για εμένα είναι πολύ λογικό να έχει εμφανιστεί ζωή αλλά και πολιτισμός επάνω στον κόκκινο πλανήτη.  Υπάρχουν περίεργοι σχηματισμοί που το επιβεβαιώνουν αυτό. Και έχω γράψει κατά διαστήματα πολλά άρθρα στο παρελθόν.

Επιπλέον τίποτα δεν μας αποκλείει το γεγονός, ένας  πολιτισμός  που κάποτε να άνηκε σε κατοικήσιμη ζώνη λόγω περιβαλλοντολογικών συνθηκών να έχει μεταφερθεί για λόγους επιβίωσης, στο υπέδαφος...Και φυσικά να μην είχε προλάβει να εξελιχθεί τόσο ώστε να μπορεί να κάνει διαστρικά ταξίδια.

Θεωρώ πως η ανακοίνωση έγινε για να συνεχίσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Kepler. Αλλά και να ανακαλυφθούν νέα τηλεσκόπια που θα μας επιτρέψουν να μελετάμε τα χημικά συστατικά που θα έχει κάποιος πλανήτης έτη φωτός μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: