Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Την Παρασκευή εκτοξεύεται νεο πλήρωμα προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι Ρώσοι εγκρίνανε σήμερα τα 3 βασικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη για την νεα αποστολή πρός τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που πρόκειται να εκτοξευτεί από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ την Παρασκευή.

Η Ανωτάτη ...Υγειονομική Επιτροπή έκρινε ότι και οι 6 κοσμοναύτες χαίρουν άκρας υγείας και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σωματικές απαιτήσεις της πτήσης, είπε ο Sergei Krikalyov, πρόεδρος του Ρωσικού Κέντρου Διαστημικής Εκπαίδευσης "Gagarin".

Το κυρίως πλήρωμα αποτελείται από τους 2 Ρώσους κοσμοναύτες: τον 59χρονο μηχανικό Pavel Vinogradov και τον 35χρονο Επισμηναγό Alexander Misurkin και 1 Αμερικανό αστροναύτη: τον 43χρονο Πλωτάρχη των SEALS Christofer Cassidy. Τα 3 αναπληρωματικά μέλη είναι: o 47χρονος Αντισυνταγματάρχης Oleg Kotov, ο 38χρονος βιοχημικός Sergei Ryazansky και ο 44χρονος Σμήναρχος Michael Hopkins.

O Vinogradov και ο Kotov έχουν στο ενεργητικό τους άλλες δυο αποστολές. Για τον Cassidy θα είναι και γι'αυτόν η δεύτερη αποστολή αλλά για πρώτη φορά με Soyuz. Από τους υπόλοιπους κανένας δεν έχει ξαναταξιδέψει.

H κάψουλα Soyuz TMA-08, στην οποία θα κάθονται οι 3 κοσμοναύτες, θα εκτοξευθεί με τον φορέα Soyuz-FG το μεσημέρι της Παρασκευής και θα προσδέσει στον Σταθμό μετά από μόλις 6 ώρες, σε αντίθεση με τις προηγούμενες πτήσεις Soyuz που χρειαζόντουσαν 2 μέρες.