Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Tiangong: Ο διαστημικός σταθμός της Κίνας

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο ηλιόλουστο ουρανό πάνω από τη νότια Γαλλία,ο πειραματικός Tiangong-1 διαστημικός σταθμός της Κίνας πέταξε ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο. Χρησιμοποιώντας... ένα φιλτραρισμένο τηλεσκόπιο 6 ιντσών, ο αστρο-φωτογράφος Thierry Legault κατέγραψε την σιλουέτα του σταθμού μαζί με την μεγάλη ηλιακή κηλίδα AR1775.

Οι περισσότεροι αναγνώστες είναι εξοικειωμένοι με το 450 τόννων Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της Nasa. Λιγότεροι όμως ίσως, γνωρίζουν τον Tiangong-1 ( Ουράνιο Παλάτι-1 ) της Κίνας 8,5 τόνων.

Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 για να εδραιωθεί στην τροχιά της Γης και για να πραγματοποιήσει το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας. Στον Tiangong-1 επιβιβάστηκαν Κινέζοι αστροναύτες τον Ιούνιο του 2012, και μια δεύτερη ομάδα είναι τώρα εν πλω.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά τα ραγδαία άλματα που έχει σημειώσει η χώρα, το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας βρίσκεται δεκαετίες πίσω από το πρόγραμμα της Nasa. Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής ο Ken Dewoskin, ερευνητής στην Deloitte στο Πεκίνο, τόνισε ότι η Nasa ενδέχεται να μην φανεί πρόθυμη στο να μοιραστεί την τεχνολογία της για να γεφυρωθεί το τεχνολογικό κενό με το Πεκίνο.



πηγή